Jaka żywność trafia na nasze talerze? „System zatwierdzania pestycydów w UE ma wiele wad”
dzisiaj, 06:30
Ten tekst przeczytasz w 1 minutę
Około 30 proc. pestycydów zatwierdzono w ciągu ostatniej dekady bez ponownej oceny ryzyka według organizacji konsumenckiej Foodwatch – informuje niemiecki serwis „Tagesschau”.
Podczas ostatnich 10 lat ten problem dotyczył 135 z 455 substancji dopuszczonych w Unii Europejskiej – podają niemieckie media.
Jak podkreśla Foodwatch, niektóre atesty były wielokrotnie przedłużane bez ponownej analizy ws. ryzyka Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA).
Jak działa system ws. wydawania zgód w UE? Substancja stosowana w środkach ochrony roślin wymaga zatwierdzenia przez Komisję Europejską. Termin ważności takiego zezwolenia to – jak podają niemieckie media – ok.10 lat. Po tym czasie producenci mogą też uzyskać zgodę na czas określony (np. aż do ostatecznej decyzji).
„Glifosat to tylko wierzchołek góry lodowej: pozwolenie co trzeciego pestycydu w UE już dawno wygasło, ale środki nadal są masowo rozpylane, ponieważ UE przedłuża zezwolenie bez nowej oceny ryzyka […]” – podkreśla Lars Neumeister z Foodwatch.
„System zatwierdzania pestycydów w Unii Europejskiej ma tak wiele wad, że pilnie potrzebna jest reforma” – apeluje Neumeister.
Co powinno się szczególnie zmienić według organizacji konsumenckiej? Zdaniem Foodwatch muszą wzrosnąć opłaty, które są pobierane od producentów żywności, co sprawiłoby, że organy UE mają większy fundusz na badania. Ponadto substancje bez ponownej analizy ws. ryzyka powinny zostać wycofane z rynku.
Organizacja uważa, iż Unia Europejska powinna przygotować plan, który pozwoliłby do 2035 r. stopniowo wycofywać z rolnictwa pestycydy.
Wynagrodzenia od 1 lipca 2022 r. Rozliczanie płac po zmianach
W książce szczegółowo wyjaśniono kwestie związane z obliczaniem wynagrodzenia za pracę. Uwzględniono przy tym najnowsze …
Źródło: Media